donderdag 24 november 2016

07 : Wijn, eten en culturele activiteiten

Bourgondië is natuurlijk ook zeer bekend als culinair centrum; de Bourgondische wijnen mogen in dit kader dan ook niet ontbreken.

Escargots
Het goede, Bourgondische leven is hier dan ook tot een ware kunst verheven. In de plaatselijke caves komt de bezoeker vaak voor aangename verrassingen te staan. De diverse wijnroutes (Côte d'Or, Côte Chalonaise en de Mâconnais en Beaujolais) voeren de reiziger langs menig beroemd château.

De lunch en het diner in Bourgondië vormen een dagelijks ritueel. Fransen in het algemeen, maar Bourgondiërs in het bijzonder, nemen dit bijzonder serieus. Doe dus als de plaatselijke bevolking en ga er eens rustig voor zitten, in een bistro, een brasserie, of, voor een extra feestelijk maal in één van de vele uitstekende restaurants in de directe omgeving van La Tuilerie.

Pavé de boeuf
Liefhebbers van plaatselijke specialiteiten kunnen hun hart ophalen aan escargots of cuisses de grenouilles (kikkerbillen). Ook de wat bekendere gerechten als bœuf Bourgignon, coq au vin of œufs en meurette komt u regelmatig op de menukaart tegen.

Het goede Bourgondische leven hoeft echter niet te resulteren in kleding die opeens een paar maten te klein is; het gewicht kan op peil gehouden of gebracht worden door de goede balans te vinden tussen eten en lichaamsbeweging. Men kan zich uitleven op de fiets, te voet of op rollerskates op " La Voie Verte" (het groene spoor), een vrijliggend fietspad dat vlak langs La Tuilerie loopt, en Zuid-Bourgondië van noord naar zuid doorsnijdt.

Voie Verte en Balade Verte
Het fietspad, dat in dit deel van Bourgondië de vroegere spoorweg volgt, voert langs oude stationnetjes en schilderachtige steden en dorpen. Verder naar het noorden loopt de Voie Verte over het oude jaagpad langs een van de kanalen die Bourgogne rijk is.
Het is natuurlijk ook mogelijk gewoon een wandeling te maken langs de dreven en door de bossen, en onderweg de frisse lucht in te ademen en van de ongerepte natuur te genieten. Er worden in de omgeving regelmatig randonnées georganiseerd (meestal op zondagen). Verder is door heel Saône-et-Loire een netwerk van bewegwijzerde wandelingen uitgezet. Eén van deze Balades Vertes komt zelfs bijna langs La Tuilerie.

Emmanuel Rossfelder tijdens Guitares en Cormatinois - Chazelle
Heeft u genoeg van de natuur genoten, en wilt u iets cultureels doen? Er vinden in de buurt genoeg festivals plaats, het hele jaar door. Zo worden er de hele zomer door klassieke concerten gegeven in de mooie romaanse kerk van Chapaize, georganiseerd door "Chapaize Culture".
In Cormatin en omliggende communes wordt jaarlijks het festival "Guitares en Cormatinois" gehouden. De concerten zijn niet perse alleen gitaarconcerten, en naast klassieke muziek komen ook andere genres aan bod, zoals volksmuziek, lichte muziek, etc.
Wij zorgen ervoor, dat we op de hoogte zijn van waar en wanneer de diverse concerten, voorstellingen of bijzondere tentoonstellingen plaats vinden. Schroom dus niet, en vraag.

Marché aux puces - Flagy
Het bezoeken van een plaatselijke markt of brocante behoort natuurlijk ook tot de mogelijkheden; misschien vindt u daar het lang gezochte souvenir, dat u thuis blijvend zal herinneren aan een onvergetelijke vakantie in Bourgondië!

Op internet zijn enkele aardige filmpjes (in het Frans) te vinden;  "La Route des Vins - Bourgogne" (50 minuten) en "Le vignoble de Bourgogne vu du ciel" (13 minuten).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten