zaterdag 12 november 2016

14 : Activiteiten

Op het kaartje staan de diverse mogelijkheden met een rode stip en een nummer aangegeven. Het uitgangspunt is La Tuilerie [No. 1]. Dubbelklik op het kaartje voor een leesbare kopie.

In het verleden kregen we, vaak van gezinnen met kinderen, de vraag waar je hier in de buurt kunt zwemmen. Zelf geen zwementhousiastelingen moesten we daar in het begin het antwoord op schuldig blijven.
Maar inmiddels zijn we, mede door ervaringen van kampeerders die deze informatie met ons deelden, wat wijzer geworden. De zwemgelegenheden die we al dan niet aanbevelen, komen dus van de gebruikers en niet rechtstreeks van ons.
Voor een zwembad kan men terecht op de camping in Cluny (13 km) [No.2]. Het zwembad is in principe voor de kampeerders daar, maar derden hebben tegen betaling ook toegang. Houd er rekening mee, dat mannen niet in bermuda of andersoortige shorts mogen zwemmen; die moeten echt een zwembroek aan. Een badmuts is voor zover wij weten niet verplicht.
Voor zwemgelegenheid met strand zijn er twee meren in de buurt. Het eerste meer ligt in Saint-Point [No. 3], hier zo’n 25 km vandaan naar het zuiden. We hadden kampeerders hier die het er het eerste jaar heerlijk vonden, maar diezelfde kampeerders meldden het jaar erop dat ze het water wel erg vervuild vonden (er dreef dode vis in rond).
Dat kan inmiddels natuurlijk wel weer veranderd zijn, maar zij verkasten naar Lacs de Laives [No. 4], een paar meren die 28 km ten noord-oosten van La Tuilerie liggen. Eén van de meren is bestemd voor vissen, het andere, ook met een strand voor zwemmers. De berichten daarover zijn allemaal positief. Bij dit meer kunnen ook waterfietsen gehuurd worden.

Mensen met kleine kinderen die willen poedelen maar geen zin hebben om daarvoor in de auto te zitten, kunnen terecht in de Grosne [No. 1], op een steenworp afstand van hier. Vlakbij La Tuilerie, net buiten het dorpje Chazelle ligt een stenen brug over het riviertje. Aan de linkerkant van het riviertje bevindt zich een overdekte wasplaats (lavoir), waar vroeger de was werd gedaan. In het water voor het lavoir zien we regelmatig kinderen en volwassenen verkoeling zoeken. Het is overigens geen officieel zwemwater, dus baden daar is volledig voor eigen risico. Afstand tot La Tuilerie ca. 2 km.
Een dergelijke zwemgelegenheid, maar met een klein “strandje” is the vinden in Agoin [No. 5], een gehucht tussen Salornay-sur-Guye en Bonnay, waar een overlaat van het riviertje de Guye ligt. Afstand tot La Tuilerie ca. 8 km.

Andere populaire bezigheden hier zijn jagen en vissen. In de vele wateren en watertjes (Grosne, Plan d’Eau van Cormatin, Lacs de Laives) wordt vaak gevist. Helaas doen ze hier (nog) niet aan dagvergunningen, men zal dus een jaarkaart aan moeten schaffen als men hier wil vissen. Voor zover wij weten bestaan er wel dagkaarten voor privé viswater, zoals Lacs de Laives (28 km) [No. 4].

In de directe omgeving van La Tuilerie liggen nogal wat weilanden, waar niet alleen de bekende witte charollais koeien grazen, maar ook veel paarden lopen. Paardensport is in deze omgeving, mede door de nabijheid van Cluny (Haras, racebaan, terrein voor concours hippique) erg populair. Voor degenen die graag een uurtje of wat paard willen rijden, bestaat die mogelijk o.a. in Saint-Martin-du-Tartre [No. 6], bij “Le Ranch des Jacinthes”.

Tennissen kan op de tennisbaan van Cormatin (3 km) [No. 7], en in de buurt van Mâcon (La Salle, 28 km) [No. 8] bestaat de mogelijkheid te golfen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten