zondag 27 november 2016

04 : Overige bezienswaardigheden rond Cormatin (2)

Buiten de vele romaanse kerken is er meer te doen in dit deel van Bourgogne. Alweer, dit is slechts een greep uit de vele bezienswaardigheden hier in de buurt; voor uitgebreidere informatie verwijs ik graag naar de diverse reisgidsen die over Bourgogne zijn verschenen.
Cormatin zelf bezit een fraai renaissance château (1605). Het is privébezit, maar een deel van het bijzonder fraai ingerichte gebouw is open voor bezoekers, tijdens de rondleidingen. In tegenstelling tot het château zelf zijn de tuinen, die ook zeer de moeite waard zijn, in eigen tempo te bezichtigen.

Saint-Gengoux-le-National
Het plaatsje Saint-Gengoux-le-National, een tongbreker voor de meeste van onze Nederlandse gasten, heeft een aardig maar klein middeleeuws centrum. Hier worden ’s zomers een paar avondmarkten georganiseerd, die altijd veel bezoekers trekken.

Het kleine, op een heuvel gelegen middeleeuwse plaatsje Brancion is recent volledig gerestaureerd. Naast een romaans kerkje met muurschilderingen heeft Brancion een middeleeuwse kasteelruïne en een grote overdekte markthal. Vanaf de open plek voor de kerk kan men genieten van een spectaculair uitzicht over de Grosne vallei.

Voor kastelen die nog in goede staat verkeren, verwijs ik graag naar die van Berzé-le-Châtel en Pierreclos. Het eerste is slechts deels toegankelijk voor het publiek tijdens rondleidingen, De rondleiding voert ook rond het kasteel, waarbij de "werking" van zo'n fort wordt uitgelegd. Pierreclos is ook deels te bezichtigen heeft een fraaie wijnkelder, waar de bezoeker Bourgondische wijnen kan proeven.

Natuurlijk is wijn onlosmakelijk verbonden met Bourgondië. Cormatin ligt ingebed tussen de Mâconnais / Beaujolais en de Côte Chalonaise. De Côte d’Or ligt iets verder weg, maar een tocht langs de diverse routes des vins met stops bij diverse châteaus voor een dégustation is alleszins aan te raden. Rondom Cormatin liggen meerdere prestigieuze caves, zoals die van Henri Lafarge in Bray, de caves van Viré of die van Azé.
Klik hier voor wat foto's van enkele toeristische hoogtepunten in onze omgeving.

De tuinen van het Château de Cormatin
Een aantal plaatsen, zoals Cluny en Tournus herbergen een Hôtel-Dieu (hospitaal). Hoewel niet echt vlakbij Cormatin, is een uitstapje naar Beaune, waar één van de mooiste hospitalen (1443) te vinden is, eigenlijk een must . De daken, alleen te zien vanaf de binnenplaats, zijn gedekt met gekleurde geglazuurde dakpannen, die een feest voor het oog zijn. Maar niet alleen van buiten is dit gebouw de moeite waard; de zalen zijn ingericht in de oorspronkelijke staat, compleet met kapel, keuken, apotheek en ziekenzalen. tot 1971 was het nog in gebruik als ziekenhuis. Tenslotte bevindt zich in dit museum een veelluik van de Vlaamse schilder Rogier van der Weyden “Het laatste oordeel”. De suppoost kan op verzoek een loep in werking stellen, die verticaal en horizontaal langs het veelluik loopt, en die de kleinste details op het schilderij zichtbaar maakt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten