zaterdag 26 november 2016

05 : Dagtochten

Hoewel er in de directe omgeving van Cormatin genoeg te zien is, zijn er een aantal plaatsen wat verder weg die een dagtocht rechtvaardigen.

Romaanse fresco's - Berzé-la-Ville
Voor romaanse kunst en voor fraaie landschappen en kastelen is een uitstapje naar de Mâconnais warm aan te bevelen.
De Roche de Solutré, een rotsformatie niet ver van Mâcon, biedt een schitterend uitzicht over de omliggende wijngaarden. Een museum onderaan de rots geeft aan de hand van archeologische vondsten een beeld van wat zich hier in de prehistorie heeft afgespeeld.
Voor wat betreft romaanse schilderkunst bezit de Chapelle des Moines in het dorpje Berzé-la-Ville een uitzonderlijk gave collectie fresco’s, terwijl het nabijgelegen Berzé-le-Châtel gedomineerd wordt door een fraai middeleeuws kasteel dat met Cluny verbonden was en deels nog is door een stelsel van tunnels. Het kasteel biedt fantastische vergezichten over de omgeving. Ook Pierreclos bezit een fraai kasteel met een uitgebreide wijnkelder waar wijnproeverijen worden gehouden.

Pierreclos
In de Brionnais ligt het stadje en bedevaartsoord Paray-le-Monial. De romaanse basiliek hier is gebouwd naar het voorbeeld van de abdijkerk van Cluny; ook deze kerk is een bezoek meer dan waard. Vlakbij de basiliek bevindt zich het imposante renaissance Hôtel de Ville.
Ook in andere plaatsjes van de Brionnais zoals Semur-en-Brionnais en Anzy-le-Duc zijn bijzonder fraaie romaanse kerken te bewonderen.

La Boulaye
Wat meer in de richting van de Morvan ligt het eerste Tibetaanse klooster in Europa, de tempel van de duizend boeddha's, Paldenshangpa (voorheen Kagyu Ling). De tempel ligt in La Boulaye, en vormt een vreemd harmonieus contrast met de zachtglooiende heuvels van het Bourgondische landschap. Elk jaar komen honderden boeddhisten naar La Boulaye om deel te nemen aan de vele ceremoniën die daar plaats vinden; anderen komen om de vredige sfeer in een boeddhistische tempel te proeven of een boeddhistische eredienst bij te wonen.
Ook de Servisch-orthodoxe kerk heeft een orthodox klooster in Bourgogne, en wel in de Morvan, in het plaatsje Uchon. De monniken hier maken o.a. iconen, en op gezette tijden kunnen het klooster en de prachtig beschilderde eetzaal bezichtigd worden.

Het laatste oordeel - Beaune
Wie Côte d’Or zegt denkt doorgaans alleen aan de wijnen van Nuits-Saint-Georges en aan Dijon. Echter ook Beaune is een bezoek meer dan waard.
Beaune is een leuk stadje om in rond te dwalen, maar is toch het bekendst vanwege het middeleeuwse Hôtel-Dieu (tot 1971 nog in gebruik als ziekenhuis!), met zijn verbazingwekkende geglazuurde pannen dak. Eén van de belangrijkste kunstschatten van Beaune bevindt zich ook in het Hôtel-Dieu; dat is het wereldberoemde altaarstuk (veelluik) "Het laatste oordeel" van de grote Vlaamse middeleeuwse kunstenaar Rogier van der Weyden. Daarenboven heeft Beaune nog enkele andere musea, waarvan het wijnmuseum (waar de geschiedenis van het wijn maken wordt verteld, van wijnstok tot bottelen) zeker de moeite waard is.

Wijnproeverij - Beaune
Voor degenen die enkele van de beroemdste en duurste wijnen zouden willen proeven, mag een bezoek aan de Marché aux Vins , in de voormalige kerk van de Cordeliers (Minorieten of zwarte Franciscanen) vlakbij het Hôtel-Dieu, niet ontbreken. Een dégustation hier is overigens niet gratis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten