dinsdag 15 november 2016

12e : Landkaarten

4. Landkaarten:

[4.1] Michelin 320 Local - Côte-d’Or, Saône-et-Loire
Uitgave : Michelin
Taal : Frans
Verkrijgbaar bij de supermarkten, bij benzinestations.
Prijs ca. € 5.00
Een uitstekende wegenkaart om met de auto de omgeving te verkennen. Dit is de bekende gele, zeer gedetailleerde Michelin kaart, schaal 1:175000 - 1cm = 1.75 km.
Voor wie niet al te veel af wil wijken van de gebaande wegen, is deze kaart ook goed als fietskaart te gebruiken.



[4.2] IGN Carte de randonnée
Uitgave : IGN
Taal : Frans
Verkrijgbaar bij de supermarkten, bij zaken gespecialiseerd in (wandel- en fiets)sport, zoals Decathlon in Mâcon, soms bij de boekhandel of Tabac.
Prijs ca. € 8.00, mede afhankelijk van de grootte.
De IGN geeft verschillende typen kaarten uit. Voor wandelaars is er de “Carte de randonnée” uit de serie bleue (schaal 1:25000 - 1 cm = 250 m).
Dit zijn uitstekende, zeer gedetailleerde kaarten, waarop ook de onverharde paden door bossen en weilanden staan aangegeven.
Klassiek probleem: La Tuilerie ligt min of meer op de overgang tussen twee kaarten.
Wij gebruiken zelf kaart 3027O (Lugny), 2927E (Saint-Gengoux-le-National), 2928ET (Mâcon, Cluny, Roche de Solutré) en eventueel 3027E (Tournus).
Let op: deze lichtblauwe kaarten zijn gemakkelijk te verwarren met de donkerblauwe carte de promenade [4.3]
Let bij dit soort kaarten ook op de datum; de kaart waar ons huis op staat bij voorbeeld, is heruitgegeven in 2005, en gebaseerd op IGN gegevens uit 2004. De kaart die wij in 2005 kochten, was een uitgave uit 1983 en gebaseerd op IGN gegevens uit 1980. In die 24 jaar waren een aantal paden door weilanden afgesloten of bij gekomen. Zeker bij kaarten verkrijgbaar in de supermarkt is de turn-over niet zo groot, en worden de oude kaarten dus ook niet tijdig vervangen. De beste gooi doet men bij een zaak als Decathlon in Mâcon, of bij een Nederlandse reisboekenwinkel die veel kaarten verkoopt.


[4.3] IGN Carte de promenade
Uitgave : IGN
Taal : Frans
Verkrijgbaar bij de supermarkten, bij zaken gespecialiseerd in (wandel- en fiets)sport, zoals Decathlon in Mâcon, soms bij de boekhandel of Tabac.
Prijs ca. € 5.00, mede afhankelijk van de grootte.
De IGN geeft verschillende typen kaarten uit. Voor fietsers is er de “Carte de promenade” (schaal 1:100000 - 1 cm = 1 km), niet te verwarren met Carte de randonnée.
Dit zijn goede, gedetailleerde kaarten, waarop het uitstekend fietsen is.
Wij gebruiken zelf kaart 37 (Dijon Tournus) en 43 (Lyon Vichy).
Zie ook de opmerking bij [4.2] betreffende de datum van uitgave.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten