dinsdag 29 november 2016

02 : Onbekend in deze streek?

La Tuilerie de Chazelle ligt midden in het fraaie, zacht-glooiende Bourgondische landschap. Het voert te ver om alles op te sommen wat er hier zoal te zien valt en te doen is. Om degenen die dit deel van Frankrijk helemaal niet kennen toch een beetje op weg te helpen, volgt hieronder een heel summier overzicht.
De verscheidenheid aan romaanse kerken en kerkjes in Zuid-Bourgondië is deels te danken aan de nabijheid van Cluny, waar ooit de machtige en rijke Cluniasenser abdij en kloosterorde was gevestigd. Een bezoek aan de overblijfselen van de abdij is meer dan de moeite waard.

Zaterdagdienst in Taizé - foto A. Waidelich
De oecumenische gemeenschap van Taizé ligt 3 km te voet en 5 km per auto vanaf La Tuilerie. Taizé trekt duizenden jongeren per jaar en is o.a. bekend om zijn "Taizé chants", een moderne versie van de oude gregoriaanse gezangen. Iets verder weg, in La Boulaye ligt een Tibetaans klooster, de tempel van de duizend boeddha's (Kagyu Ling).
Bourgondië is natuurlijk ook zeer bekend als culinair centrum; de Bourgondische wijnen mogen in dit kader dan ook niet ontbreken. De diverse wijnroutes (Côte d'Or, Côte Chalonnaise en de Mâconnais en Beaujolais) voeren de reiziger langs menig beroemd château.

Wijnproeverij in de Cave Cooperative van Saint-Gengoux-le-National
Voor wandelaars en fietsers tenslotte mag een verwijzing naar de Voie Verte (een vlak en vrij fietspad van ca. 80 km) met een aantal bewegwijzerde fiets- en wandelroutes hier niet ontbreken.
De rest van deze blog bevat een aantal artikelen waarin per onderwerp gedetailleerd in wordt gegaan op bovenstaande samenvatting; het is handig om voor speciale onderwerpen de Labels rechts van de tekstblok te gebruiken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten