zondag 13 november 2016

13 : Kunstnijverheid en cursussen

Atelier de Gadrielle - Cormatin
In dit deel van Bourgondië woont een groot aantal mensen die “iets” aan kunstnijverheid doen. En een klein aantal van die “artisans d’art”, zoals dat hier heet, organiseren ook cursussen. Dit hoofdstuk pretendeert niet compleet te zijn (hetzelfde geldt trouwens voor de andere hoofdstukken). We hebben een keuze gemaakt, op basis van de mensen die we hier hebben leren kennen en/of waarvan we het werk bewonderen. Mocht u geïnteresseerd zijn in een cursus, of in het werk van een bepaalde artisan, kunt u altijd even contact met de betreffende kunstenaar opnemen, of als u dat lastig vindt i.v.m. de taal, dat via ons doen.
Klik hier voor een bescheiden overzicht van de diverse artisans d'art.

Een heel goed overzicht van het werk van diverse artisans is te vinden in "La Filaterie" in Cormatin. "La Filaterie" is gevestigd in een oude spinnerij, waar in een aantal zalen een overzichtelijke keuze is gemaakt uit het werk van diverse pottenbakkers, houtbewerkers, sieradenmakers, leerbewerkers, enz.
Ook het Office de Tourisme in Cluny geeft in haar etalage een aardig overzicht van het werk van een aantal kunstenaars.
Op de sites van de ECCA uit Cormatin en op die van het Office de Tourisme van Saint-Gengoux-le-National zijn adressen, telefoonnummers, e-mail adressen en indien aanwezig websites te vinden.

Pascale Ponsard - Cormatin
Pascale Ponsard, gevestigd in Cormatin aan de Rue de la Sablière, houdt zich bezig met het beschilderen van zijde, en organiseert (soms) ook cursussen of, op verzoek bij grote belangstelling, demonstraties.. Haar werk varieert van relatief kleine doeken tot stof voor bijvoorbeeld trouwjurken.
Oók in Cormatin, aan de Route de Cluny, bevindt zich ”Atelier de Gadrielle”. De eigenaar, Patrick Vernay, maakt bijzonder mooie sieraden.

In een gehucht vlakbij Chapaize, Gemaugue zit ”Emergence de Bijoux”, waar Myriam Lacolonge ook sieraden maakt, maar dan uit kunststof.
Daar dichtbij, in Bessuge, maakt Monique Dégluaire heel interessante sculpturen in klei. Wie bij ons logeert, kan een van haar werken in onze tuin bewonderen.

Atelier de la Lisse - Lys
In Lys, een klein plaatsje vlakbij Chazelle, wonen relatief veel artisans.
Degene die geïnteresseerd is in een cursus tapijt weven kan terecht bij ”Atelier de la Lisse”. De cursussen worden georganiseerd door Marie-Elise Tournebize.
Haar echtgenoot Christian Tournebize is gespecialiseerd in sieraden in brons en zilver en sculpturen gemaakt van boomwortels en -takken. Zijn zaak heet ”La Nature du Lys”.
“Wakaté” is een schoenmaker, die uitsluitend schoenen op maat maakt.
Autodidact Thierry Goury is een veelzijdig kunstenaar, die eigenaar is van ”Atelier de la Treille”. Goury verzorgt cursussen tekenen, schilderen, maar ook mallen maken en brons gieten.

Iets heel anders is te vinden in Saint-Gengoux-le-National. In La Sachette, net even buiten het dorp, is “la Papier en Folle” gevestigd, waar Claire Guillot o.a. gemarmerd papier schept dat een ieder nog wel kent van de binnenkaft van oudere boeken.

Potten bakken is erg populair in dit deel van Bourgondië. Je kunt geen dorp door komen of je vindt er wel een pottenbakker. Pottenbakster Elisabeth Causeret in Sailly maakt miniatuur potjes, pannetjes, kopjes, enz. in Sailly. Haar “Poteries Miniatures” zij werkelijk imposant in hun kleinheid.

Joël and Maryse Dedianne - Bonnay
Joël en Maryse Dedianne in Bonnay zijn gespecialiseerd in houtminiaturen. Dat zijn niet zo maar piepkleine houten miniatuurtjes voor in de letterbak; in hun zaak, tevens museum, is naast een aantal houten speeldozen, waaraan van alles beweegt, ook een werkende klok te zien, waarvan ook alle radertjes van hout zijn gemaakt. Van onze gasten zijn de meesten, jong én oud, razend enthousiast over hun werk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten