vrijdag 25 november 2016

06 : De grote steden

De mosterdstad Dijon is één van de voormalige residenties van de hertogen van Bourgondië. In het hertogelijk paleis is onder andere het Musée des Beaux Arts ondergebracht.

Praalgraven - Dijon
Het museum huisvest een schitterende collectie beeldhouwwerk en schilderkunst uit de middeleeuwen. De praalgraven van Filips de Stoute en van Jan zonder Vrees en Margaretha van Beieren zijn slechts enkele van de hoogtepunten van dit museum. Naast het paleis zijn er een aantal bijzonder interessante kerken, waarvan de gotische kathedraal Saint-Bénigne één van de hoogtepunten vormt.
Al wandelend door de stad wordt men bij elke straathoek wel verrast door het een of ander; soms is dat een goed gepreserveerd vakwerkhuis, vaak is dat het in zicht komen van wéér een dak met fraaie veelkleurig geglazuurde dakpannen. Dijon is verder ook bekend als mosterdcentrum, en in talrijke winkels vindt men een ruime keus aan mosterd, in veel variëteiten.

Mosterdwinkel van Maille - Dijon
De zwarte bessenmosterd is zeker het proberen waard! En hoe kan een bezoeker van deze culinaire hoofdstad zijn dagje uit beter afsluiten dan door een maaltijd te nuttigen in één van de vele Bourgondische restaurants?

In het département Rhône ligt, daar waar Rhône en Saône samen komen, de grote stad Lyon. Lyon was ooit het centrum van de zijde-industrie in Europa. De wijk La Croix-Rousse was het oude centrum van deze industrie, waar de arbeiders (Canuts) die in de weverijen werkten woonden. In Vieux Lyon, de oude wijk van de stad, vindt men de zogenaamde traboules. Deze sluipdoor-kruipdoor gangetjes tussen, maar ook dwars door huizenblokken heen zijn zeker een dagtocht waard.

Place Bellecour - Lyon
De lappen zijde konden op die manier droog van weverij of ververij naar pakhuis worden getransporteerd. De bezoeker kan zich makkelijk een ochtend bezig houden met het vinden en het doorkruisen van deze "geheime" doorgangen: waar je uiteindelijk terechtkomt is elke keer weer een verrassing! Wie zich eens een dagje in Parijs wil wanen en wil winkelen kan in het Presqu’île (het Schiereiland), het negentiende-eeuwse zakencentrum van Lyon, zijn hart ophalen. De Rue de la République huisvest een groot aantal typisch Franse warenhuizen.

Romeins theater - Lyon
In dezelfde wijk ligt het Musée des Beaux Arts, dat naast een uitgelezen collectie schilderijen uit alle delen van Europa ook een prestigieuze collectie van 35 beroemde impressionistische en moderne schilderijen bezit. Ook mag een bezoek aan de Fourvière heuvel, bereikbaar via een stelsel trappen of met een finuculaire niet worden overgeslagen. De heuvel geeft een prachtig uitzicht over Lyon, en huisvest naast de basiliek een aantal Romeinse monumenten uit de tijd dat Lyon nog Lugdunum heette. Lyon staat tenslotte ook bekend om zijn muurschilderingen. Op een aantal plaatsen in de stad zijn op de blinde muren van flatgebouwen muurschilderingen aangebracht die de hele wand beslaan. Sommige van deze schilderingen zijn meer dan levensecht!

Mur des Canuts - Lyon

Geen opmerkingen:

Een reactie posten