maandag 28 november 2016

03 : Rond Cormatin (1)

Cormatin heeft een bijzonder mooi renaissance château met een uitgebreide tuin. Kasteel en tuin zijn onafhankelijk van elkaar te bezoeken.

Boudoir in het Château de Cormatin
Rond Cormatin vindt u in diverse dorpen mooie voorbeelden van romaanse bouwkunst. In deze dorpjes kunt u wandelen over kinderkopjes, de dorpsatmosfeer inademen vanaf een terrasje, de drukte ervaren die hoort bij een marktdag, of de rust en stilte proeven in een fraaie romaanse kerk. Een schoolvoorbeeld van romaanse bouwkunst vindt u in Chapaize.
Tussen Chapaize en Tournus ligt, romantisch op een heuveltop, het middeleeuwse dorpje Brancion met zijn fraaie romaanse kerk (met fresco’s) en middeleeuws kasteel dat boven de omgeving uittorent.

Boeddhistische monnik werkt aan een mandala - La Boulaye
Religie vormt een belangrijk deel van de cultuur van deze streek. Zo ligt de oecumenische gemeenschap van Taizé, waar jongeren uit alle windstreken bijeenkomen, tussen Cluny en Cormatin in (3 km te voet en 5 km per auto vanaf La Tuilerie). Taizé trekt duizenden jongeren per jaar en is o.a. bekend om zijn "Taizé chants", een moderne versie van de oude gregoriaanse gezangen. De kerkdiensten in Taizé zijn een ervaring apart en trekken gelovigen van alle gezindten aan.

Cluny, "het licht der wereld", waar ooit de grootste kerk van de toenmalige christelijke wereld stond, ligt 13 km vanaf La Tuilerie (tien minuten met de auto). Een rondleiding langs de resten van de abdijkerk van Cluny mag de bezoeker zeker niet missen. Zelfs al is er weinig over van het immense klooster met zijn imposante kerk, toch geeft de rondleiding een goed beeld van de grandeur en de omvang van dit monument gebouwd ter meerdere ere en glorie van God.

Grand National - Cluny
Op profaan gebied heeft Cluny ook nog wel wat te bieden; de Haras (staatspaardenfokkerij, gesticht door Napoleon Bonaparte en gevestigd in een deel van de oude abdij) heeft rondleidingen waarvan één per dag in het Engels, en naast de paardenrenbaan waar behalve vlakkebaan- en hindernisraces ook races met tweewielige karretjes (trot attellé) worden gehouden, huisvest Cluny sinds kort ook de Equivallée, waar, onder de stadsmuren van Cluny regelmatig een concours hippique plaats vindt.

Tournus aan de Saône
De stad Tournus ligt vlakbij, en is meer dan een bezoek waard vanwege zijn abdijkerk en Hôtel-Dieu, hoewel dit laatste niet zo spectaculair is als dat van Beaune.

De grotten van Blanot en Azé geven een goede indruk van de natuurlijke ondergrondse rijkdom. Voor mensen met engtevrees is de grot van Blanot af te raden; de grot van Azé daarentegen is zonder problemen te bezoeken.

Klik hier voor een aantal foto's van toeristische hoogtepunten rond Cormatin.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten