De Bresse is een gebied dat traditioneel wordt opgedeeld volgens de regio waar ze deel van uit maken: de Bresse bourgignonne (Bourgogne), Bresse jurassienne (Jura) en de Bresse Savoyarde (Ain, historisch viel het gebied onder Savoie). Zowel de Bresse bourgignonne als de Bresse savoyarde kenmerken zich door een vlak landschap, met een eigen typische architectuur.
|
Typische Bressaanse boerderij met schoorsteen (Courtes) |
De Bresse savoyarde, net aan de overkant van de Saône ten oosten van Mâcon is onder andere bekend om zijn cheminées sarrasines. Dit zijn doorgaans vreemd gevormde schoorstenen die de typische Bressanse boerderijen sieren. Vaak zijn ze uitgerust met en kruis, sommigen hebben de vorm van een kleine klokkentoren,een minaret of een mausoleum.
|
Typische Bressaanse boerderij met schoorsteen (St-Cyr-sur-Menthon) |
De naam verwijst overigens niet naar de Saracenen (een Arabisch volk; het woord wordt vaak gebruikt om de Turkse indringers aan te duiden); Sarrasin werd in het Frans ook gebruikt voor meer algemeen "vreemd, typisch". De Bresse kent een aantal openlucht musea, zoals die in Courtes en Saint-Cyr-sur-Menthon, waar een overzichtskaartje te krijgen is met waar dit soort schoorstenen te vinden zijn.
|
De veemarkt in St-Denis-lès-Bourg (Sue Nixon) |
Bourg-en-Bresse (een uurtje met de auto), de hoofdstad van het departement Ain (01) en het hart van de Bresse mag bogen op de grootse (rund)veemarkt van Frankrijk. Omdat ik als kind graag over de veemarkt in mijn geboorteplaats rondscharrelde wilde ik deze (ochtend)markt ook wel eens bekijken. De markt ligt in een voorstadje van Bourg, Saint-Denis-lès-Bourg, en het doet zijn roep eer aan. De koeien, stieren en kalveren zijn keurig verzameld binnen hekken, een compartiment voor elke soort (dus vaarzen, pinken, melkkoeien, fokvee, en hoe die beesten verder ook mogen heten).
|
Monastère Royal de Brou - Bourg-en-Bresse |
De verkoop gaat nog steeds ouderwets met loven en bieden tussen de boeren. De geur, het geloei, het lawaai van de kooplui en boeren gaf me weer dat gevoel dat ik ook had op e Delftse veemarkt. En, vreemd genoeg, waren de gangpaden tussen de compartimenten zo niet brandschoon, dan toch wel goed schoon, iets dat ik niet zo gauw associeer met veemarkten.
Men mag overigens Bourg niet verlaten zonder een bezoek te hebben gebracht aan het Monastère Royal de Brou, een klooster dat uit de vroege 16de eeuw stamt en dat werd gebouwd door Margareta van Oostenrijk (ooit landvoogdes van de Nederlanden).
|
Monastère Royal de Brou - Bourg-en-Bresse |
De kerk is een juweeltje van flamboyante gotiek, gebouwd door de Vlaamse bouwmeester Loys van Boghem, terwijl de praalgraven van Margareta van Bourbon, Margareta van Oostenrijk en Philibert II de Schone van Savoye op naam staan van de Vlaming Jean van Roome. Naast de overweldigende architectuur huisvest het klooster een museum, en heeft drie kruisgangen, die wat saai aandoen in vergelijking tot de kerk.
|
Monastère Royal de Brou - Bourg-en-Bresse |
Voor onze eigen website
klik hier.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten